14% van de onderbeenklachten hebben als oorzaak het Compartiment Syndroom. Bij hardlopen en/of andere inspanning voelt het alsof er veel druk komt te staan op de onderbenen wat kan zorgen voor klachten. Dit kan ook bij andere spiergroepen voorkomen, maar wordt het vaakst gezien bij de onderbenen.
Wat is het Compartiment Syndroom?
Een compartiment betekent een onderdeel van het lichaam. Het onderbeen bestaat uit 4 compartimenten waar je de spieren in kan onderverdelen, namelijk:
- Anterieur: voorkant
- Lateraal: zijkant
- Oppervlakkig posterieur: achterkant (kuitspieren)
- Diep posterieur: achterkant (dieper gelegen)
Aandoening van het anterieure compartiment komt het vaakst voor (40-60%).
Syndroom geeft aan dat we nog niet precies weten wat de oorzaak is. Een veelgehoorde verklaring is dat het weefsel (spieren, bindweefsel, pezen, etc.) verstoord is wat voor drukverhoging en verzuring veroorzaakt. Wat op z’n beurt weer zorgt voor klachten.
Wat zijn de symptomen van het Compartiment Syndroom?
De pijn treedt op bij het hardlopen en/of andere inspanning en voelt als een drukverhoging. Vaak is er sprake van een strak gevoel, maar ook krachtverlies of een doof gevoel in de onderbenen. Wanneer je stopt met hardlopen verdwijnen de klachten meestal snel. Het komt vaak voor dat in beide benen de klachten voorkomen.
Wat kan je doen om de klachten te verminderen?
In eerste instantie zal de belasting omlaag moeten, om de klachten te verminderen, door onder andere minder of niet te hardlopen.
Om de conditie op peil te houden is het goed om andere sporten te blijven doen waar de impact lager is, zoals fietsen en/of zwemmen. Inlegzolen of andere sportschoenen kunnen een factor zijn om de klachten te verminderen. Een andere looptechniek, bij met name klachten van het anterieure compartiment, kan voor verlichting zorgen. Daarnaast is het goed om te werken aan kracht, stabiliteit en flexibiliteit waar nodig.
Wil je hulp bij het Compartiment Syndroom?
Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel minder je moet hardlopen om de klachten te verminderen. En wanneer je aan je looptechniek moet werken om van het Compartiment Syndroom af te komen?
Wij staan voor je klaar om daarbij te helpen. Meld je aan voor een gratis online intake via de onderstaande link.