Hielspoor / Plantaire Fasciopathie

Plantaire Fasciopathie is een aandoening door overbelasting van de plaat (fascia plantaris) onder de voet. Het wordt ook wel fasciitis plantaris of hielspoor genoemd.

Echter is hielspoor een andere aandoening, namelijk een botuitsteeksel bij de hak waarbij kalkafzetting is ontstaan. Dit wordt vaak gezien samen met Plantaire Fasciopathie. Op zichzelf hoeft de hielspoor geen pijn te doen terwijl Plantaire Fasciopathie dat wel doet.

Plantaire Fasciopathie komt zowel voor bij sportieve types als bij personen die inactief zijn. Het komt veel voor bij hardlopers en in het bijzonder bij lange afstand- of marathonlopers. In combinatie met een middelbare leeftijd van 40 – 60 jaar is de kans op het oplopen van deze blessure het grootst.

Wat is Plantaire Fasciopathie?

De fascia plantaris is een plaat met bindweefsel en pezen die loopt vanaf de hiel en zich afsplitst in 5 delen naar elke teen onder aan de voet. De klachten aan deze plaat worden voornamelijk gezien aan de kant waar de hiel zich bevindt. De functie van deze plaat is het ondersteunen van de voetboog, de pezen zorgen er voor dat de voet en de tenen kunnen buigen.

De precieze oorzaak van pijn aan deze plaat is niet bekend. Maar er wordt gedacht dat herhaaldelijke en grote trekkrachten tijdens het hardlopen de boosdoener zijn. Deze krachten zorgen voor microscheurtjes in het weefsel die de klachten veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van Plantaire Faciopathie?

Wat vaak gezien wordt bij Plantaire Fasciopathie is dat er stijfheid en pijn aanwezig is in de ochtend vlak na het opstaan en bij het begin van een training. Naarmate de dag of training vordert neemt de stijfheid en pijn af. Aan het einde of na de training kan de pijn weer toenemen.

Vaak is het gedeelte bij de hiel het meest gevoelig en pijnlijk wanneer deze wordt ingedrukt. Echter kan dat ook het geval zijn bij de rest van de fascia plantaris.

Wat kan je doen om de klachten te verminderen?

In eerste instantie zal de belasting omlaag moeten, om de klachten te verminderen, door onder andere minder of niet te hardlopen. Mogelijk kunnen andere schoenen of zooltjes met betere demping en ondersteuning daar bij helpen. Daarnaast kan er gewerkt worden aan kracht, stabiliteit, flexibiliteit of de looptechniek wanneer nodig.

Wil je hulp bij Plantaire Fasciopathie?

Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel minder je moet hardlopen om de klachten te verminderen. En wanneer weet je of het bijvoorbeeld ligt aan de schoenen of looptechniek om de klachten van Plantaire Fasciopathie te verminderen?

Wij staan voor je klaar om daarbij te helpen. Meld je aan voor een gratis online intake via de onderstaande link.