Runners Knee / ITBS

De naam verklapt het al, de Runners Knee is een van de meest voorkomende blessures onder hardlopers. De officiele benaming voor een Runners Knee is ITBS (Iliotibiale band syndroom). Andere benamingen zijn lateral knee syndrome of op z’n Nederlands lopers knie. Naast dat het veel voorkomt bij hardlopers wordt het ook regelmatig gezien bij fietsers. Het herhaaldelijk buigen en strekken wat bij zowel hardlopen als fietsen wordt gezien is mogelijk de boosdoener.

Wat is ITBS?

De klachten bij een ITBS zijn aanwezig aan de buitenkant van de knie en zijn het beste te omschrijven als scherp. De plek waar de pijn zich bevindt is vaak lokaal en duidelijk aanwijsbaar, maar straalt mogelijk uit naar boven over de tractus iliotiabilis.

De tractus iliotiabilis is een peesplaat die die het bekken verbindt met de knie en speelt daardoor een belangrijk rol voor de stabiliteit tijdens het hardlopen.

De theorie achter deze blessure is dat de pees, die afkomstig is van deze peesplaat, steeds over een bot aan de buitenkant van de knie schuurt tijdens het hardlopen. Dit kan voor irritatie en zwelling zorgen in het gebied tussen de pees en het bot. Die irritatie en zwelling veroorzaakt op z’n beurt compressie op die locatie, waardoor de blessure blijft aanhouden of zelfs erger kan worden.

Wat zijn de mogelijke symptomen van een Runners Knee?

Het valt op dat bij ITBS de pijn vaak niet of mild aanwezig is bij het begin van de hardloopsessie. Echter wordt de pijn na een periode hardlopen snel meer en soms zo erg dat je moet stoppen met de training. Het hardlopen naar beneden lokt het vaak nog meer uit. Wanneer je stopt neemt de pijn weer snel af. Dit is een verschil als het vergeleken wordt met andere peesblessures, waarbij de pijn juist aan het begin aanwezig is, vervolgens minder wordt en weer terug komt. Daarnaast is het goed mogelijk dat andere sporten buiten hardlopen en fietsen om, zoals voetbal en tennis, mogelijk zijn zonder daar last van te krijgen.

Wat kan je doen om de klachten te verminderen?

In eerste instantie zal de belasting omlaag moeten, om de klachten te verminderen, door onder andere minder of niet te hardlopen. Daarnaast kan er gewerkt worden aan kracht, stabiliteit, flexibiliteit of de looptechniek wanneer nodig.

Wil je hulp bij een Runners Knee?

Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel minder je moet hardlopen om de klachten te verminderen. En wanneer weet je of je bijvoorbeeld aan je kracht of looptechniek moet werken om van Runners Knee af te komen?

Wij staan voor je klaar om daarbij te helpen. Meld je aan voor een gratis online intake via de onderstaande link.