Patella Femoraal Pijnsyndroom is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers en een van de meest voorkomende aandoening van de knie. Het komt veel voor bij fysiek actieve personen die activiteiten doen die de knie belasten. Zoals veel lopen of hardlopen, maar ook veel traplopen of hurken.
Wat is Patella Femoraal Pijnsyndroom?
De klachten bevinden zich meestal rondom of achter de knieschijf (patella) en worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat de knieschijf niet goed over het dijbeen (femur/femoraal) glijdt. Dit is de meest waarschijnlijk theorie, al kunnen we dat niet met zekerheid stellen.
Het is voor een fysiotherapeut of arts vaak moeilijk om Patella Femoraal Pijn Syndroom vast te stellen. Daarom krijg je deze diagnose meestal pas als andere knieproblemen, zoals een meniscusblessure of gescheurde banden, zijn uitgesloten.
Wat zijn de mogelijke symptomen bij Patella Femoraal Pijnsyndroom?
Bepaalde bewegingen zoals hurken, springen, traplopen (voornamelijk naar beneden) kunnen de klachten verergeren. Verder is het kenmerkend dat dit ook het geval is bij langdurig zitten met gebogen knieën. Bijvoorbeeld bij een lange autorit of zitten in de bioscoop, dit wordt dan ook het theaterfenomeen of theaterteken genoemd.
Soms hoor je een knak of een knarsend geluid vanuit de knie. En hoewel het niet vaak gebeurt, kan er ook een beetje zwelling rond de knieschijf ontstaan.
Wat kan je doen om de klachten te verminderen?
Het is aan te raden om trainingen die veel van de knie vragen, zoals hardlopen op een heuvelachtig terrein in eerste instantie te vermijden. Daarnaast kan er gewerkt worden aan kracht, stabiliteit, flexibiliteit of de looptechniek wanneer nodig.
Wil je hulp bij Patella Femoraal Pijnsyndroom?
Het kan lastig zijn om in te schatten wanneer je weer heuveltraining kan toepassen in je schema. En wanneer weet je of je bijvoorbeeld moet werken aan je kracht of je stabiliteit om de klachten van Patella Femoraal Pijnsyndroom te verminderen?
Wij staan voor je klaar om daarbij te helpen. Meld je aan voor een gratis online intake via de onderstaande link.